A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714044074.5988.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bugetul orasului pe 2016, decis de ieseni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-02-2016, ora 08:10

Bugetul orasului pe 2016, decis de ieseni

Articol de Cristian Amariei
In cadrul unei conferinte de presa sustinute luni, 8 februarie, primarul interimar Mihai Chirica a prezentat rezultatele dezbaterilor publice privind bugetul municipiului Iasi pe anul 2016. Desfasurate pe parcursul a peste doua saptamani, consultarile cu cetatenii au inclus intruniri publice (organizate in Sala Mare a Primariei), completarea de chestionare distribuite la Centrul de Informatii pentru Cetateni si la cele cinci centre de cartier, dar si posibilitatea depunerii de sugestii online (emailuri), petitii, scrisori etc.

A fost un exercitiu unic in cei 26 de ani de democratie ieseana. Este pentru prima data cand bugetul este facut «invers», adica de la nevoile iesenilor catre Primarie. Cred ca daca vom continua cu astfel de actiuni vom avea rezultate din ce in ce mai bune pentru intregul oras si cetatenii acestuia. Noul proiect de buget va include, in cea mai mare parte, toate propunerile iesenilor. Toate discutiile au fost libere. Nu am vrut sa induc nicio idee in dezbatere. Pana acum a lipsit comunicarea cu societatea civila, dar si aceste intalniri cu cetatenii. Lucrurile care au reiesit au fost formidabile”, a declarat Mihai Chirica.

Principalele proiecte reiesite in urma dezbaterii publice

In urma consultarilor cu cetatenii, din fondul de rezerva de 10 milioane de lei propus initial de Primarie, s-a decis suplimentarea cu 1 milion lei, pana la 2 milioane de lei, a capitolului Cultura, recreere si religie; cu 925 mii lei, pana la 1 milion de lei, a fondului destinat actiunilor de tineret; cu 250 mii lei, pana la 2,37 milioane de lei, a Centrului de promovare turistica si a proiectelor culturale municipale; cu 1,5 milioane de lei, pana la 1,75 milioane lei, in vederea achizitiei si montarii de mobilier urban; cu 250 mii lei, pana la 400.000 de lei, a cheltuielilor in domeniul asigurarilor si asistentei sociale; in fine, cu 2 milioane de lei a capitolului privind amenajarea si modernizarea de parcari ecologice. Ca atare, din fondul de rezerva initial de 10 milioane de lei a fost utilizata o suma de 5,925 milioane lei pentru finantarea proiectelor rezultate in urma dezbaterilor publice.

Ce au dorit iesenii

Amendamente aduse de cetateni in urma dezbaterilor publice organizate de Primarie:

- In ceea ce priveste infrastructura a fost relevata necesitatea realizarii proiectelor de reabilitare/modernizare ale strazilor Barnova, Alba Iulia, Aeroport, Ion Campineanu, George Cosbuc, Dumbrava Rosie, Alexandru Vlahuta, Graniceri, Grigore Ghica Voda, strada si aleea Strugurilor si strazile din cartierul Crucea Rosie. De asemenea, au fost solicitate lucrari de reparatii si modernizare ale strazilor Timpului, Gloriei si Poienilor. Au mai fost solicitata amenajarea si/sau reabilitarea de alei pietonale/trotuare din zona de case din Bucium (dupa postul de control) si pe strada Clopotari.

- S-a creionat ideea realizarii unor parcari ecologice (realizate prin dale pe spatiile verzi, astfel incat cresterea vegetatiei sa nu fie blocata) in spatiile virane dintre blocuri. S-a propus alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru achizitia materialelor si a cheltuielilor de amenajare a primelor parcari ecologice. La acestea se adauga lucrarile pentru amenajarea si modernizarea altor parcari. Totodata, iesenii au semnalat lipsa sau insufiecienta locurilor de parcare si necesitatea unei taxe speciale pentru investitorii care nu reusesc sa asigure numarul de locuri de parcare prevazut in reglementarile in vigoare.

- Mai multi ieseni au solicitat cresterea bugetului destinat achizitiei de mobilier urban si alocarea unei sume pentru lucrari de semnalistica stradala si a monumentelor istorice si de montare a panouri la intrarile in oras, suplimentarea fiind de 1,5 milioane de lei.

- Discutiile au relevat si necesitatea implementarii unui program extins de informare si de educare a cetatenilor cu privire la protectia biciclistilor care folosesc arterele rutiere din municipiu, realizarea unui plan strategic al circulatiei cu bicicleta in municipiu si amenajarea unor parcari de biciclete.

Alte probleme mai importante au vizat infiintarea unui parc public in zona Bucium, modernizarea retelei de termoficare din cartierul Nicolina, realizarea unui program de construire a unor toalete publice in municipiu, necesitatea extinderii retelelor de canalizare, apa si iluminat public, necesitatea extinderii sistemului de supraveghere publica, extinderea si modernizarea Pietei agroalimentare Nicolina, mutarea statiilor de betoane din cartiere, realizarea unui sistem de antifonare in zonele liniilor de tren, toaletarea de copaci, constructia de sali de sport, promovarea Spitalului Clinic de Recuperare drept Centru Regional de Recuperare, necesitatea fluidizarii traficului rutier in zona Pasajului Socola si cea a rondului Podu Ros, infiintarea unei piete agroalimentare de gros si a unei piete de peste si, nu in ultimul rand, necesitatea intensificarii actiunilor de promovare turistica.

In urma dezbaterilor avute cu reprezentantii organizatiilor civice, cultural-artistice si de tineret, s-a solicitat acordarea de subventii la transportul public pentru elevi si studenti (un astfel de Proiect de Hotarare de Consiliu Local fiind deja in dezbatere publica), necesitatea sporirii finantarii ONG-urilor pe proiecte sociale, suplimentarea finantarii proiectelor culturale, necesitatea aplicarii (pentru prima data) a Legii 350/2006 si a constituirii unui fond de tineret (separat de bugetul alocat mediului asociativ), crearea unor regulamente dedicate finantarii ONG-urilor pe proiecte sociale, culturale si de tineret, si jurizarea proiectelor culturale de catre o comisie formata si din specialisti (nu doar din consilieri locali), infiintarea unei structuri independente in cadrul Primariei care sa contracteze servicii sociale de pe piata (conform Legii asistentei sociale nr. 292/2011), identificarea de spatii pentru functionarea ONG-urilor culturale, implicarea actorilor culturali din Iasi in cadrul proiectelor proiectele culturale strategice ale institutiei, precum Centrul Cultural European Braunstein sau Centrul de Arta Contemporana Baia Turceasca, implicarea mai intensa in problematica populatiei de etnie roma si necesitatea organizarii de intalniri trimestriale cu sectorul asociativ, pentru o corelare a actiunii administratiei locale cu ONG-urile active

O parte din doleantele iesenilor nu au vizat direct activitatea Primariei. Printre acestea se numara: necesitatea amendarii Legii Energiei Electrice nr. 13/2007 (bunurile platite de persoanele fizice si juridice sa nu mai intre in proprietatea furnizorilor de electricitate), amendarea Legii Politiei Locale 155/2010 (insuficienta personalului Politiei Locale Iasi), finalizarea constructiei Bazinului Olimpic din zona Gradinari si necesitatea realizarii proiectului Autostrazii Iasi – Targu Mures.

Ce au scris iesenii in chestionare

Iesenii au putut trimite si chestionare completate la Centrul de Informatii pentru Cetateni si la celalalte 5 centre de cartier. In cadrul acestui proces au fost completate 461 de chestionare, din care 161 chestionare la Centrul de Informatii pentru Cetateni, 73 chestionare la Centrul de Cartier Alexandru cel Bun, 85 de chestionare la Centrul de Cartier Tararasi, 60 de chestionare la Centrul de Cartier Nicolina, 57 de chestionare la Centrul de Cartier Frumoasa si 25 de chestionare la Centrul de Cartier Pacurari.

In urma analizarii propunerilor s-a constatat un numar mai mare de solicitari in urmatoarele domenii:

- sprijin pentru sanatate, educatie, invatamant, cultura si sportul iesean (in 228 de chestionare);

- modernizarea, reabilitarea si repararea strazilor, aleilor si trotuarelor, piste de biciclete sigure (in 195 de chestionare);

- dezvoltare urbana (in 125 chestionare);

- modernizarea transportului in comun (in 97 chestionare);

- amenajarea de spatii verzi noi, punerea in valoare a celor existente si crearea de locuri de joaca pentru copii (in 98 de chestionare);

- gestionarea cainilor fara stapan, salubrizarea orasului (in 54 de chestionare);

- sporirea gradului de siguranta publica (in 48 de chestionare);

- problema locurilor parcare (in 25 de chestionare).
     
Tag-uri: iasi, buget, mihai chirica
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii