A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715933773.164.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bolnavii din Moldova, la coada pentru tratament
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-06-2015, ora 08:06

Bolnavii din Moldova, la coada pentru tratament

Articol de Cristian Amariei
Singurul aparat din zona Moldovei care trateaza bolnavii cu pietre la rinichi este mai mult o piesa de muzeu decat un instrument medical.

Este mai mereu stricat, iar din aceasta cauza medicii sunt nevoiti sa amane chiar si urgentele. Aparatul de la Spitalul Parhon din Iasi este folosit de 23 de ani si in ultimii trei ar fi trebuit scos din uz.

In toata zona Moldovei exista un singur aparat cu care pot fi tratati pacienti care au calculi la rinichi. Este folosit de Centrul de Urologie din Iasi din 1992 si ar fi trebuit casat de trei ani. Ruginit, echipamentul se strica la fiecare trei luni. Asa ca pacientii, chiar si cei care vin de urgenta la spital, trebuie sa astepte uneori si o saptamana ca sa fie tratati.

„Am avut o strangere de inima, daca nu functioneaza si eram si atunci cand m-au luat durerile, erau frecvente si nu mai puteam”, a spus un pacient. „La toti ne plac lucrurile noi, dar trebuie sa folosim ce este, sa ne multumim cu ce avem”, a spus un alt pacient.

Un aparat nou costa 500.000 de euro, dar spitalul nu are banii necesari. Conducerea spune ca de cinci ani ani trimite solicitari de finantare Ministerului Sanatatii.

Demersuri sunt facute permanent la inceputul fiecarui an”, a declarat Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” Iasi.

Pana acum, echipamentul a tratat peste 15.000 de bolnavi din toata Moldova. in zona exista si doua clinici particulare care au un astfel de aparat, la Suceava si Piatra Neamt, insa interventiile costa aproape o mie de lei.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii