ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-03-2012, ora 19:00

"Blugii ne erau plini de sange". Ce scria premierul Mihai Razvan Ungureanu intr-un ziar studentesc iesean in 1989

Articol de Madalina Irimia

In 26 decembrie 1989, Mihai Razvan Ungureanu, actualul premier al Romaniei, scria un reportaj in publicatia Opinia Studenteasca. Subiectul: zilele sangeroase ale Revoluţiei din 1989.

Iata un fragment al textului scris de Ungureanu.

Blugii ne erau plini de singe

Ziua de 24 Decembrie, adica Ajunul celui mai fericit Craciun a devenit, in centrul Transilvaniei, o zi de doliu.

Am in fata masinii de scris batista pe care am inmuiat-o in singele celor care au cazut la citiva metri in fata mea. Şi nu ştiu daca ati mai vazut pina acum flacarile de la gura armelor automate dincolo de cimpurile de instructie ale armatei sau de timpurile vinatorii. Nu stiu daca detunaturile v-au mai fost cunoscute in afara sunetelor casnice, habituale. Si tot aşa, nu stiu daca ati simtit vreodata mirosul dulceag al singelui impraştiat pe trotuare. Dumnezeu stie daca m-as fi gindit vreodata, la virsta asta, ca exista o Moarte pe care s-o imprastie cei care vorbesc tot romaneste.

In seara zilei de 21 Decembrie, s-a tras prima oara şi au cazut primii. E cumplita revelaţia faptului in sine; fiindca ti-e tare greu sa crezi ca te-ai aruncat instinctiv la pamint, in suierul gloantelor, iar, cind te-ai ridicat de jos, ti se lipisera blugii de pielea picioarelor, fiindca erau plini de singe. Cit de incredibila a fost lovitura bastoanelor si a paturilor de pusca asupra trupului! Cita simtire ai mai fi putut avea cind talpile adidaşilor se incleiasera in bucaţile de creier risipite pe jos! Asa-i ca am dreptul sa pling?

[...]

Gasesti restul articolului la acest link.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii