A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716330935.0003.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bilant IPJ Iasi: Numarul infractiunilor la nivelul judetului Iasi, in scadere
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-10-2015, ora 13:13

Bilant IPJ Iasi: Numarul infractiunilor la nivelul judetului Iasi, in scadere

Articol de Madalina Irimia
In urma analizei situatiei operative pe raza judetului Iasi in primele 9 luni ale anului 2015, cu privire la evolutia situatiei indicatorilor statistici la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi s-au evidentiat mai multe aspecte pozitive, consecinta a oferirii unui serviciu public politienesc de calitate. Astfel, s-a constatat o scadere a numarului infractiunilor sesizate per total si a infractiunilor sesizate in mediul urban.

Politistii ieseni au intervenit la peste 22.000 apeluri de urgenta primite de la cetateni, atat din mediulrural cat si urban, luand masurile legale care s-au impus in fiecare situatie in parte.

In primele 9 luni ale anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a constatat o scadere a infractiunilor contra persoanei, contra patrimoniului si contra autoritatii. De asemenea, inregistreaza scaderi infractiunile de fals, cele care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala si numarul furturilor pe raza intregului judet.

Infractiunile privind marea violenta scad cu 12 procente. Astfel, scade numarul de infractiuni de omor cu 25 %, iar cel al infractiunilor de lovituri cauzatoare de moarte scade cu 67 %.

Urmare a intensificarii actiunilor politistilor ieseni, se constata o scadere a infractiunilor stradale. Spre exemplu, scad talhariile cu 4 procente. De asemenae, scade cu 23 procente numarul de ultraje contra ordinii si linistii publice, infractiunile de amenintare scad cu 18 %, furturile din locuinte cu 4% si a cele de animale cu 26 procente.

Analizele efectuate cu privire la situatia statistica au relevat faptul ca 77 de procente din totalul infractiunilor de furt sesizate din societatile comerciale sunt de pe rafturi (din supermaket).

In aceasta perioada au fost rezolvate 14.145 lucrari si cauze penale cu autori cunoscuti fiind constata ocrestere de 17%. De asemenea, au fost solutionate 5355 lucrari si cauze penale cu autori necunoscuti, crescand numarul celor solutionate prin identificarea autorilor cu 25 %.

In urma cercetarilor efectuate in dosarele penale instrumentate de politistii ieseni, au fost retinute/ arestate 256 persoane. De asemenea, in aceasta perioada au fost efectuate verificari pentru a stabili daca sunt respectate masurile impuse de instante fata de 246 persoane aflate sub control judiciar si 75 de persoane arestate la domiciliu.

Se inregistreaza o crestere a infractiunilor de contrabanda, iar acest lucru se datoreaza intensificarii controalelor politistilor de la investigarea criminalitatii economice.

Politistii de proximitate au actionat in permanenta pentru siguranta cetatenilor, pe parcursul primelor 9 luni din acest an, fiind organizate si desfasurate 3064 de activitati preventive in comunitate, dintre care 178 cu reprezentantii administratiei publice locale, 1822 de intalniri cu elevii in unitatile de invatamant, 740 cu asociatiile de proprietari, in special pentru prevenirea victimizarii batranilor. Au fost consiliati peste 10.000 de cetateni cu privire la luarea masurilor pentru siguranta personala si alte aspecte care tin de competenta institutiei noastre.

In ceea ce priveste situatia evenimentelor rutiere pe raza judetului Iasi, s-a constatat ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentara de catre pietoni, viteza neadaptata la conditiile de drum si neacordare prioritate pietoni. Politistii au constatat 1017 fapte de natura penala si au aplicat 79.514 sanctiuni contraventionale prevazute de OUG nr. 195 / 2002 . Au fostretinute in vederea suspendarii 5430permise de conducere si au fost retrase 1155 certificate de inmatriculare.

In ceea ce priveste situatia faptelor penale sesizate savarsite in scoli, se inregistreaza o scadere cu 44%. In primele 9 luni ale acestui an nu au fost sesizate infractiuni in zona adiacenta unitatilor de invatamant din judetul Iasi. De asemenea, pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar, au fost desfasurate 1048 activitati preventive in cadrul orelor de curs ,politistii participand la 297de sedinte cu cadrele didactice si parintii.

Au fost constatate 2780 de infractiuni, cu ocazia activitatilor de prevenire desfasurate, dintre care 1874 in flagrant.

Au fost intensificate activitatile operative, inregistrandu-se 2245 de interventii rapide la evenimente, au fost organizate 2904 actiuni cu efective largite si 18.987 controale directe.

Abaterile constatate de politisti ieseni pe parcursul activitatilor preventive desfasurate in primele 9 luni ale acestui an au fost sanctionate conform prevederilor legale in vigoare. Astfel au fost aplicate 19.766 sanctiuni contraventionale la Legea 61/1991, 3419 sanctiuni la Legea 12/1190 privind activitatile comerciale ilicite si 858 conform Legii 333/2003 privind paza bunurilor si persoanelor.

In primele 9luni ale anului 2015 politistii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi si Substante Periculoase, au eliberat 121 permise de port arma si anulat 163, fiind suspendate 18 permise deport arma.

De asemenea, tot in aceasta perioada au fost identificati 636 autori ai unor infractiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-stiintifica. Politistii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 4.148 cercetari lafata locului, fiind ridicate 21.988 urme si mijloacemateriale de proba.

In ceea ce priveste situatia persoanelor urmarite national sau international, politistii ieseni au depistat 115 persoane care au fost introduse in locuri de detentie, in baza unor mandate de executare a pedepsei, fiind gasiti 330 persoane disparute si 266 de minori disparuti.

Politistii ieseni au pus in aplicare 1641 mandate de aducere .

Totodata au fost solutionate, la nivelul intregului judet 16.472 petitii, sesizari si reclamatii primite de la cetateni, fiind monitorizate si aplanate aproape 4000 de stari conflictuale.

Privitor la dotarea logistica, in cursul primelor 9 luni ale anului 2015, in scopul indeplinirii misiunilor specifice Inspectoratul de Politie Judetean Iasi a primit 66 autospeciale de politie, urmand ca in perioada urmatoare parcul auto sa fie marit prin primirea de autospeciale destinate structurilor politiei rutiere.
     
Tag-uri: bilant, politie, iasi, ipj
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii