A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716158195.3148.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Baconschi: Trebuie sa avem ”Incredere in cultura ieseana” (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
26-11-2012, ora 17:20

Baconschi: Trebuie sa avem ”Incredere in cultura ieseana” (VIDEO)

Articol de Diana Dumitriu

Teodor Baconschi, candidatul ARD la functia de senator in colegiul 4 a spus in timpul dezbaterii ”Incredere in cultura ieseana” ca monumentele istorice si institutiile de cultura nu sunt bine valorificate. Participantii la eveniment au semnat, alaturi de Baconschi, un angajament in cinci puncte, document care lanseaza o serie de proiecte concrete ce vor fi promovate si realizate in urmatorii ani la Iasi, in cazul in care fostul ministru de externe va fi ales senator ARD in colegiul 4 – Copou.

Teodor Baconschi a spus ca nu exista suficiente spatii expozitionale si galerii de arta in Iasi si a atras atentia ca indiferent daca ajungi in Iasi cu trenul, masina sau avionul, nu exista insemne la tot pasul care sa indice obiectivele culturale desi orasul este plin de istorie, monumente istorice si obiective culturale.

La Iasi exista prima universitate, primul Teatrul National si primul teatru evreiesc, dar sunt putin valorificate. Am putea face, spre exemplu, trasee tematice, cum exista la Praga, Budapesta sau Viena”, a declarat Teodor Baconschi.

El considera ca la Iasi ar trebui infiintat un centru regional cultural, care sa creeze evenimente cu caracter regional si international, precum festivaluri internationale de film sau de teatru.

Totodata, el afirma ca batalia pentru desemnarea Iasului drept capitala culturala europeana in anul 2021 ar trebui sustinuta de toate fortele politice, indiferent de culoare politica.

Dincolo de macinarea politica locala continua, orasul trebuie sa fie al tuturor, nu al diverselor gasti”, a spus candidatul ARD la functia de Senator in colegiul Copou.

In timpul dezbaterilor el a lansat un angajament in cinci puncte – ”Incredere in cultura ieseana”:

”Capitala culturala europeana”:Promovarea reala a orasului Iasi pentru candidatura acestuia din 2021. Sprijinirea proiectului alaturi de toate celelalte forte politice locale si nationale. Obiectiv strategic care trebuie plasat dincolo de competitia politica.

”Ambasadorii Iasului”:Crearea unui organism care sa centralizeze, sa uneasca si sa mobilizeze diaspora culturala ieseana si personalitatile culturale locale.

Centrul regional cultural din Europa de Est.Vizez un centru regional al evenimentelor culturale prntru intreaga Europa de Est, crearea unor evenimente cu caracter regional si international (festival international de film, festival international de teatru). De-a lungul istoriei, Iasul a dezvoltat o impresionanta infrastrucxtura culturala insuficient dezvoltata azi. Aceste elemente pot face din Iasi cel mai important pol cultural european situat la granita de est si un magnet pentru initiativele creative.

Prezervarea patrimonoiului arhitectural al Iasului, un capital nepretuit care trebuie prezervat, dezvoltat si valorizat corespunzator. In Iasi au fost primul teatru national romaneesc si primul teatru evreiesc din lume, in acest spatiu a existat una dintre cele mai vechi culturi europene-Cucuteni. Trebuie dezvoltat sentimentul de responsabilitate fata de mostenirea primita.

Trasee turistice tematice acompaniate de explicatii istoriceprecum in Paris, Cracovia sau Bucuresti care sa faca mai bine cunoscuta zestrea istorica a capitalei Moldovei. Iasul detine un patrimoiu arhitectural si cultural demn de orice mare oras european, din nefericire mult prea putin cunoscut si accesibil, Amplasarea strategica in aria geografica a destinatiilor importante pentru turismul ecumenic – Neamt, Bucovina – trebuie dezvoltata inteligent prin integrarea ofertei si specificului iesean.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii