ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-06-2014, ora 13:00

Avertizari hidrologice de inundatii pe raurile din bazinele Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut dar si in Dobrogea

Articol de Cristian Amariei

Hidrologii au emis, sambata, avertizari Cod portocaliu si Cod galben de inundatii pe unele rauri din bazinele hidrografice Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut dar si pe raurile din Dobrogea, valabile pana duminica, la ora 18,00.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Codul Portocaliu este in vigoare de sambata de la ora 14,00, pana duminica, la ora 9,00 si vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si viituri rapide pe raurile mici din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile mici din zonele de munte din aceste judete.

Inundatiile se mai pot produce pe unii afluenti ai Oltului de pe sectorul S.H. Hoghiz — S.H. Sebes Olt (judetele Brasov si Sibiu), cu probabilitate mai mare pe afluentii de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras, Barlad (judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Galati), Jijia, Baseu (judetele Botosani si Iasi), pe afluentii mici ai Prutului si Siretului din judetele Vrancea, Vaslui si Galati si pe raurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

De asemenea, va fi Cod galben de inundatii in intervalul 31 mai, ora 14,00 — 1 iunie, ora 18,00, pe raurile din bazinele hidrografice: Olt superior si mijlociu (judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Valcea), Ialomita — bazin superior si mijlociu (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Siret superior si afluentii de dreapta (Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Rm. Sarat si Buzau) din judetele Suceava, Neamt, Iasi, Bacau, Harghita, Vrancea, Buzau, Braila si pe raul Prut amonte Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani).

INHGA precizeaza ca aceste fenomene hidrologice periculoase, vizate de avertizare Cod galben si respectiv Cod portocaliu se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri. Izolat, cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul Cotelor de Atentie se pot produce si pe alte rauri mici din celelalte bazine hidrografice, cu probabilitate mai mare pe raurile mici din zonele de deal si de munte din judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures si Alba.

Sursa: agerpres.ro

Foto: activenews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii