ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-03-2015, ora 09:07

Aventurile a trei ieseni in Siberia, prezentate la Palas

Articol de Cristian Amariei
Peste 40.000 km, parcursi in cinci luni, majoritatea pe drumuri neamenajate, de trei tineri ieseni cu un Aro 243, pana la capatul Siberiei si inapoi. Acestea sunt coordonatele expeditiei „4 romani in Siberia”, a carei poveste poate fi urmarita in imagini, in cadrul unei expozitii, in Atriumul Palas Mall.

Cele aproximativ 60 de fotografii rezuma aventura din perioada iunie – noiembrie 2014 a lui stefan Amarandei, Iulian Ciobanasu si Tudor Stefan Posa, trei ieseni care au dorit sa le demonstreze celorlalti si sa isi confirme pentru sine ca pot realiza o expeditie de anvergura cu o masina romaneasca. Asadar, cel de-al patrulea roman a fost Aro-ul 243, masina care avea la activ o expeditie in Africa si care le-a servit drept mijloc de transport, bucatarie si dormitor (pentru mai bine de patru luni). Pregatirea masinii a durat sase luni, pentru conformarea tehnica si amenajarea speciala a interiorului. Aro-ul poate fi admirat, de asemenea, in Atriumul Palas Mall.

Temerarii au parcurs zeci de mii de kilometri prin Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazakhstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Uzbekistan si Georgia, traseu care le-a permis sa abordeze si subiectul deportarilor in gulagul rusesc. „Fara a avea pretentia unei abordari exhaustive, am considerat ca prin vizite la diverse muzee si memoriale de pe traseu, prin explorarea unuia din cele mai temute gulaguri din estul Siberiei (Butugychag), dar mai ales prin simpla traversare in lung si in lat a Siberiei vom capata o mai buna intelegere asupra acestui capitol intunecat al istoriei recente. De asemenea, ne-am propus si parcurgerea drumului B.A.M. - Baikal Amur Mainline (probabil primii romani pe patru roti ajunsi acolo), dar si traversarea Mongoliei, Kazakhstanului, Kirghizstanului, Tadjikistanului si Uzbekistanului”, a declarat Iulian Ciobanasu, arhitect de profesie si cel care a fotografiat si filmat expeditia.

De altfel, traseul i-a purtat pe cei trei ieseni si pe „Drumul Oaselor” (Kolyma), atat pe traseul nou, cat si pe portiunea practicabila din vechiul drum de vara, pana la Tomtor, cea mai friguroasa localitate de pe Planeta. De asemenea, au explorat lagarul Butugychag, unul dintre cele mai bine pastrate din regiunea Magadan, intr-o zona greu accesibila, la aproximativ 200 km de cea mai apropiata asezare si unde exista riscul contaminarii radioactive, tabara fiind infiintata pentru exploatarea uraniului, aurului si a cositorului, cu ajutorul detinutilor politici.

Au fost necesare peste patru tone de motorina pentru a parcurge itinerariul planificat, mai bine de jumatate fiind pe drumuri neasfaltate. „Portiunea cea mai dificila a traseului a constat in parcurgerea B.A.M.-ului, un drum abandonat de autoritatile centrale, unde conditiile sunt dificile chiar si pe cea mai buna vreme. Am avut zile in care nu am depasit 10 km/h, am mers pe drum, pe langa drum, pe poduri de lemn subrede, pe sub poduri, prin apa, pe poduri de cale ferata, prin mlastini, pe terasamente abandonate si, cateodata, chiar si pe asfalt”, a completat Iulian Ciobanasu.

In expeditia lor, cei patru au traversat aproape toate formele de relief, de la peisajul siberian dominat de taiga, tarmul Marii Okhotsk (marginea Oceanului Pacific), a Marii Caspice si a Marii Negre, lacul Baikal, zone de stepa, tundra, ghetari in Siberia, dune in desertul Gobi in Mongolia, fiorduri, canioane, pana la unii din cei mai inalti munti de pe Planeta (Altai, Tian Shan, Pamir si Hindu Kush). Altitudinea maxima atinsa pe traseu a fost de 4.655 m, in pasul Ak-Baital, in Muntii Pamir.

Expozitia „4 romani in Siberia” si Aro-ul 243 pot fi admirate in Atriumul Palas Mall pana pe 5 aprilie 2015.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii