A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714361292.0082.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Autostrada de la Iasi la Bors realizata cu bani europeni?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-03-2012, ora 16:00

Autostrada de la Iasi la Bors realizata cu bani europeni?

Articol de Cristian Amariei

Ministerul Transporturilor ar dori ca Uniunea Europeana sa participe in perioada 2014-2020 la construirea unei autostrazi care sa includa actuala autostrada Transilvania si care sa ajunga pana la granita de est a Romaniei cu Republica Moldova, in zona Ungheni-Iasi, trecand prin Targu Mures.

Subiectul a fost discutat ieri la Bruxelles de catre ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, si Siim Kallas, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Transport, potrivit unui comunicat de presa remis ieri de ministerul roman.

Banii ar urma sa fie asigurati, partial, prin programul TEN-T (Trans European Network-Transport) al UE. Harta principalelor proiecte europene finantate prin acesta s-a desenat anterior aderarii Romaniei la UE in 2007. Harta proiectelor este renegociata in aceasta perioada pentru a raspunde noilor nevoi aparute dupa extindere. Comisia Europeana discuta in aceasta perioada lista proiectelor ce vor primi finantare europeana in perioada 2014-2020, dupa expirarea exercitiului 2007-2012, precum si banii alocati fiecarui proiect in parte.

Potrivit documentelor publicate pe situl de internet al CE un astfel de proiect nu era insa acceptat in luna octombrie 2011. Deoarece, pentru a primi banii nerambursabili, proiectele trebuie sa fie importante, nu numai pentru Romania, ci pentru intreaga Europa, Alexandru Nazare i-a expus lui Callas si avantajele unei astfel de autostrazi. In opinia lui, "aceasta ruta scurteaza conexiunea est-vest cu 300 kilometri, conecteaza Budapesta cu Moldova si sudul Ucrainei, va fi prima autostrada care sa deserveasca nordul Romaniei, va conecta jumatate din Romania la Piata Unica si nu in ultimul rand va acoperi nevoile traficului proiectat", a spus Nazare, potrivit comunicatului.

Comisia ar fi acceptat si propunerea Romaniei de a finanta din aceste fonduri constructia Canalului Dunare-Bucuresti, avizul final urand sa fie dat insa de Consiliul Transporturi, Telecomunicatii si Energie al CE.

Construirea unor autostrazi pe Coridor IX pan-european ce traverseaza Romania, anume Ploiesti-Buzau-Bacau-Iasi, precum si a alteia in nordul tarii care sa traverseze Carpatii Orientali a fost promisa deseori de catre Ministerul Transporturilor, inca dinainte de 2005, dar s-a ramas doar la acest nivel.

Sursa: Romania Libera

     
Tag-uri: autostrada, Iasi, UE, harta, proiect
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii