ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-12-2014, ora 16:16

Autostrada Iasi – Targu Mures, proiect strategic pentru Romania

Articol de Madalina Irimia
Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi a declarat astazi in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Roznovanu faptul ca “Iasul are puternice argumente geostrategice, economice si istorice pentru a fi conectat prin intermediul unei autostrazi cu restul tarii.”

Primarul Gheorghe Nichita a detaliat rezultatele intalnirii avute cu membrii Guvernului, luni, 8 decembrie 2014, in care a prezentat necesitatea construirii autostrazii Iasi – Targu Mures. “Cred ca Guvernul trebuie sa analizeze strategic proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures. Ea va uni provincii, nu judete. Argumentele noastre geostrategice sunt diverse. in primul rand, nu putem ramane indiferenti la soarta romanilor de peste Prut, care doresc integrarea in Uniunea Europeana. Lipsa autostrazii ar duce la o izolare atat a Moldovei de dincoace de Prut, cat si a Basarabiei. in al doilea rand, autostrada este foarte importanta pentru deschiderea spre pietele din est. De altfel, retinerea companiilor straine de a investi in zona Iasului tine strict de lipsa unei infrastructuri moderne de transport”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Argumente istorice

In continuare, edilul s-a referit la considerentele istorice care fac necesara autostrada catre Transilvania. „In 2018 aniversam 100 de ani de la Marea Unire. Prin aceasta autostrada, unim nu numai Moldova de Transilvania, ci si Republica Moldova de Romania si intreaga Europa. Iasul s-a sacrificat inca din 24 ianuarie 1859, cu promisiunea ca va fi recunoscut si compensat pentru pierderea rangului de Capitala. Iasul nu este un oras oarecare, ci este un simbol al natiunii romane si trebuie sa-si recapete recunoasterea cuvenita”, a subliniat primarul Iasului, care a declarat ca, in perioada urmatoare, Primaria va initia, impreuna cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Episcopia Romano – Catolica, marile Universitati iesene, mediul academic si de afaceri, redactarea unui document cuprinzator prin care va fi amplu argumentata necesitatea ca Iasul sa aiba o autostrada care sa faca legatura cu restul tarii, material ce va fi depus la Guvern, Parlament, Presedintia Romaniei si Comisia Europeana.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii