A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713608676.7838.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alti trei ambasadori ai proiectului Iasi Capitala Europeana a Culturii 2021
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
05-10-2015, ora 10:39

Alti trei ambasadori ai proiectului Iasi Capitala Europeana a Culturii 2021

Articol de Madalina Irimia
Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana a lansat campania Ambasadorii Iasi 2021. Va prezentam urmatorii trei ambasadori care sustin candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
Dupa un an de studiu la Academia de Muzica „George Enescu“, ieseanca Raluca Stirbat a fost admisa la Universitat fur Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jurg von Vintschger. A fost bursiera a Societatii „Beethoven”, a fundatiei „Martha Sobotka-Janaczek” si a Clubului Rotary din Viena precum si a Nippon Foundation din Tokio si a fundatiei „Madeleine Blaireville” din Elvetia. A participat la numeroase cursuri de maiestrie ale unor pianisti de renume printre care Murray Perahia, Hans Leygraf, Lory Wallfisch, Aquilles Delle-Vigne, Marek Drewnowski. Raluca stirbat este laureata a numeroase concursuri nationale si internationale precum: „Sanremo Classico” – Italia (Premiul I), „Stefano Marizza” – Trieste, Italia (Premiul I), „Virtuosi per musica di pianoforte” – Cehia (Premiul I), marele trofeu Lira de aur al concursului „Ciprian Porumbescu” – Suceava si premiul special al Asociatiei „Jeunesses musicales”.

Raluca Stirbat a infiintat in august 2011, la Viena, Societatea Internationala „George Enescu”, care are drept teluri promovarea operei marelui compozitor roman. in 2012, pianista a adus in atentia opiniei publice internationale starea deplorabila a imobilului si valoarea memoriala a casei copilariei din Mihaileni, de care se leaga momente importante din viata si creatia compozitorului. A militat pentru clasarea cladirii ca monument istoric si transformarea in muzeu, iar in urma demersurilor, in noiembrie 2013, casa George Enescu din Mihaileni a fost clasata drept un monument architectonic reprezentativ pentru tipul de casa de tara moldoveneasca din secolele XVIII-XIX.

Pentru meritele artistice exceptionale si pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat in martie 2013 titlul de „Mesager al integrarii”. De asemenea, Raluca Stirbat a primit, in decembrie 2014, in cadrul Galei Oamenii Timpului, organizata la Iasi, un premiu special pentru campania initiata in vederea salvarii casei lui George Enescu de la Mihaileni.

Actor al Teatrului National „Vasile Alecsandri” de peste 25 de ani, Teodor Corban si-a impartit cariera intre scena teatrului iesean si platourile de filmare. in 2006, a pasit pe covorul rosu de la Cannes dupa ce a interpretat rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, in filmul „A fost sau n-a fost”, in regia lui Corneliu Porumboiu. O realizare pe care, spune Teodor Corban, nu o va uita niciodata. Filmul a castigat trofeul Camera d’Or si premiul Label Europa Cinema la Cannes, iar rolul i-a adus primul sau premiu din cariera de film – premiul special la Festivalul de la Cottbus.

In anul 2015, Teodor Corban intra in cursa pentru Ursul de Argint – premiul de interpretare masculina – al Festivalului International de Film de la Berlin, alaturi de actorii Christian Bale, James Franco si Wen Jiang.
Nascut la Targu Neamt in anul 1947, Moshe Idel este astazi o somitate mondiala in filosofia iudaica, studiul Kabbalei, mistica evreiasca si hasidism. Cunoscut astazi peste tot in lume, apreciat la superlativ de toti marii specialisti in studiul religiilor, savantul Moshe Idel si cartile sale sunt din ce in ce mai cunoscute in Romania, iar cercetarile profesorului sunt veritabile repere pentru studiile religioase interdisciplinare. Este autorul mai multor carti de referinta in domeniile sale de specialitate, numeroasele lucrari publicate incluzand titluri precum: The Mystical Experience in Abraham Abulafia (1987), Kabbalah: New Perspectives (1988), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Absorbing Perfections: Kabbalah and Interpretation (2002), Kabbalah and Eros (2005). in decembrie 2010 Senatul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in numele intregii comunitati academice, i-a decernat profesorului Moshe Idel titlul de Doctor Honoris Causa.

Peste 15 personalitati din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzica, literatura, arte vizuale) si-au aratat sustinerea pentru proiectul Iasi 2021. in fiecare saptamana vom dezvalui cate trei ambasadori si testimonialele lor pentru Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021. Pana acum, de pe lista sustinatorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Visniec, alaturi de Raluca stirbat, Teo Corban si Moshe Idel.

Dosarul de candidatura al Iasului are ca tema principala si ca slogan formula „Switch On” si va fi depus la Ministerul Culturii la data de 10 octombrie 2015.

Switch on este expresia a ceea ce ne dorim sa obtinem prin acest proiect, respectiv sa schimbam fata orasului, sa comutam pe Iasi, aceasta fiind si tema intregului dosar. Vrem ca 2021 sa fie momentul in care transformam Iasul in centrul de interes al fluxurilor intelectuale, culturale, democratice europene”, precizeaza Florin Cintic, directorul artistic al proiectului Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021.

Programele care stau la baza proiectului sunt: „Punti creative/ Creative Bridges”, „Celebrand diversitatea spirituala/ Celebrating Spiritual Diversity”/ „Dor si calator/ Longing and Belonging”, „Puncte puncte…/ Connecting Dots”, iar „ariile de acoperire ale conceptului”: „Memorie responsabila”, „Cultura vie”, „Spiritualitate implicata” si „Creativitate angajata”.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii