A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715932291.2706.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alimente cu periculos de multa sare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
11-04-2012, ora 03:38

Alimente cu periculos de multa sare

Articol de Madalina Irimia

O dieta prea bogata in sare este extrem de periculoasa in special pentru persoanele care sufera de boli de inima, crescand riscul infarctului si pe cel al accidentelor cardiovasculare.

Cu toate ca multa lume stie acest lucru, sarea continua sa fie prezenta mai mult decat ar trebui in viata tuturor. Asta se intampla in mare parte din cauza faptului ca pe etichetele unora dintre alimente nu este trecuta sarea continuta, asa ca lumea nici nu banuieste ce consuma, potrivit Huffington Post.

Adultii nu ar trebui sa consume mai mult de 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar cei care au probleme cu rinichii sau au diabet nu trebuie sa treaca de 1.500 de mg.

Iata ce alimente trebuie evitate sau consumate cu moderatie:

Cerealele

Probabil nu te-ai gandi la asa ceva, caci toate cerealele au gust dulce, asa ca nu ai banui ca sunt o sursa insemnata de sare. De la fulgii de porumb, cu 212 mg de sodiu pe portie, pana la fulgii de tarate, cu 220 mg de sodiu pe portie, sau pana la unii fulgi de ovaz, care au 246 mg de sodiu, toate aceste variante de mic dejun se pot dovedi periculoase pentru sanatate.

Sosul de rosii

Este simplu sa exagerezi atunci cand pui sos peste un fel de mancare, caci mai ales cel de rosii este absolut delicios. In mod normal ar trebui sa fie si sanatos, dar de cele mai multe ori sosurile din conserve contin foarte multa sare, pana la 600 de miligrame.

Trebuie neaparat sa citesti etichetele cu atentie si sa alegi variantele cele mai bune. Lipsa de atentie in acest sens, pe termen lung, ar putea sa te coste scump.

Painea

Nu toate felurile de paine sunt mai sarate decat o punga de chips-uri, dar multe dintre ele, da. In medie, o felie de paine poate sa aiba intre 100 si 200 de mg de sodiu, asa ca imagineaza-ti doar cata sare primesti din 2-3 sandvisuri.

Unele statistici arata ca din paine ne luam 7% din totalul zilnic se sare.

Varietatile de cafea

Daca deja optezi pentru cafeaua neagra, fara zahar sau lapte adaugat, esti pe drumul cel bun. Daca, in schimb, cauti fel de fel de specialitati sofisticate, afla ca, fara sa vrei, ingerezi mai mult sodiu.

O bautura din aceasta poate sa aiba pana la 300 mg de sodiu, in special un nou sortiment care castiga teren, cel cu caramel si sare. Chiar si varietatile care nu contin cuvantul "sare" in denumire pot sa aiba 200 mg.

Legumele la conserva

Desi orice persoana prefera sa consume legumele proaspete, uneori nu se poate din cauza pretului pe care le au acestea in extrasezon. Si conservele reprezinta o optiune, atat timp cat nu abunda in sare.

In functie de marca, o conserva poate sa aiba intre 240 si 800 de mg de sodiu, asta pentru a prelungi viata legumelor. Daca vrei sa eviti acest lucru, cauta legumele congelate.

Condimentele

O portie de ketchup, mustar sau alt sos nu ar trebui sa insemne mai mult decat intra intr-o lingura. Chiar si o cantitate atat de mica poate sa aiba chiar si 167 de mg de sodiu.

Sosul rosu poate sa fie cel mai rau, asa ca daca vrei sa consumi ceva iute, prepara-ti singur, nu lua din comert. Astfel, vei beneficia de efectele sale benefice fara efecte secundare.

Supa

Un bol de supa echilibrat poate sa fie excelent pentru ajustarea taliei, consumat din cand in cand. Un studiu din 2007 arata ca oamenii care incep o masa cu o supa de legume consuma mai putine calorii, cu pana la 20%.

In afara de faptul ca supa te ajuta sa mananci mai putin, insa, trebuie sa ai grija ce alegi, caci supele preparate de altii sau cele la plic pot sa contina foarte mult sodiu. Cantitatea este imensa, variind intre 800 si 1.600 mg de sodiu pe portie.

Sticksurile

Datorita faptului ca au mai putina grasime decat chipsurile si se gasesc si in varianta din faina integrala, acestea pot fi de preferat. Totusi, multe companii producatoare exagereaza cu sarea, un pachet ajungand sa aiba chiar si 440 mg de sodiu. Intotdeauna verifica eticheta pentru a nu te lasa pacalit.

Sursa: ziare.com

Foto: csid.ro

     
Tag-uri: paine, sare, alimente, sos
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii