A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713623292.702.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alerta in Iasi dupa depistarea unui focar de pesta porcina africana in R. Moldova. „Focarul este mult mai aproape acum”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-09-2016, ora 08:52

Alerta in Iasi dupa depistarea unui focar de pesta porcina africana in R. Moldova. „Focarul este mult mai aproape acum”

Articol de Cristian Amariei
Prefectul judetului Iasi, Marian Grigoras, a convocat luni o sedinta extraordinara a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iasi (CLCB), tema principala analizata fiind gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcina africana.

Prefectul a declarat ca intalnirea a fost convocata deoarece un nou focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Republica Moldova, dupa cel confirmat in luna mai in Ucraina.

"Masurile dispuse in luna mai raman in vigoare. Se mentine interdictia cu privire la comercializarea porcinelor in targurile autorizate si in aglomerarile temporare de animale. Pana acum boala nu a fost confirmata in Romania. Sunt luate masuri care sa previna raspandirea virusului pe teritoriul tarii. S-au trimis informari catre toate primariile si fondurile de vanatoare cu privire la riscurile existente si masurile care trebuie implementate. Comparativ cu situatia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judetul Iasi. Am solicitat o atentie sporita in aceasta perioada de la toti cei implicati", a declarat prefectul Marian Grigoras, relateaza Agerpres.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat totodata ca planul de masuri aprobat in cadrul CLCB cuprinde si o serie de actiuni care trebuie intreprinse de medicii veterinari de libera practica imputerniciti, dar si de detinatorii de porcine.

"Medicii veterinari trebuie sa identifice toate porcinele din explotatiile nonprofesionale, sa realizeze inspectii clinice la porcinele din aceste exploatatii, sa acorde atentie sporita imbolnavirilor aparute in populatia de porcine. Detinatorii de porcine trebuie sa anunte medicul veterinar de orice modificare a starii de sanatate in efectivul de porcine, sa limiteze circulatia persoanelor straine in zona adaposturilor unde sunt crescute porcinele, sa evite hranirea porcinelor cu spalaturi provenite de la spalatul carnii de porc gatita in gospodarie. Masurile vor fi mentinute in vigoare pana la eliminarea riscului pentru aparitia si difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei", a mai spus Marian Grigoras.

Conform autoritatilor sanitare veterinare, pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice cu o rata de mortalitate cuprinsa intre 20% si 100%, in functie de virulenta virusului. Pentru aceasta boala nu exista tratament. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii