A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716045376.9965.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ANRSC si Dalkia organizeaza cursuri gratuite la Iasi pentru aplicarea corecta a Legii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-08-2014, ora 09:30

ANRSC si Dalkia organizeaza cursuri gratuite la Iasi pentru aplicarea corecta a Legii

Articol de Madalina Irimia

Masura inedita aplicata de catre conducerea Autoritatii de Reglementare pentru Serviciile Publice (ANRSC) si Dalkia Termo Iasi. In luna septembrie, la Iasi are loc un training sustinut de cele doua entitati, cu scopul de a explica in mod concret modalitatea de aplicare a Legii in ceea ce priveste administrarea condominiilor.

Masura a fost luata in urma numeroaselor reclamatii primite de la locatari referitor la impartirea costurilor la incalzire. Incepand cu iarna 2013-2014, Primaria Municipiului Iasi, ANRSC si Dalkia au demarat actiunea de recalculare retroactiva a costurilor cu incalzirea in cazurile asociatiilor de proprietari unde administratorii (persoane fizice sau firme de administrare imobile) repartizasera ilegal costurile aferente caldurii, incalcand Legea si reglementarile in vigoare si nedreptatind o parte din locatari.

Pana in momentul de fata, 96 din cele 152 de cazuri de asociatii reclamate de cetateni au fost solutionate, iar 800 de familii si-au recuperat banii cu care fusesera incarcate de administratori pe listele de intretinere.

Esentiala in procesul de recalculare a costurilor este suprafata echivalenta termic (SET) aferenta fiecarui apartament (pentru consumul individual si, respectiv, pentru incalzirea spatiilor comune: subsol, casa scarii, spalatorie, uscatorie, coloanele verticale ce traverseaza apartamentele).

SET-ul trebuie inventariat prin grija asociatiei de proprietari in fiecare an, inainte de inceputul sezonului de incalzire.

Cu toate acestea, in urma discutiilor avute in ultimele luni atat cu locatarii cat si cu reprezentantii asociatiilor si ai firmelor de administrare imobile, a reiesit faptul ca este necesara o formare tehnica in ceea ce priveste calcularea SET-urilor aferente apartamentelor dintr-un condominiu, pentru ca repartizarea costurilor cu incalzirea sa se faca in mod corect si echitabil pentru toti proprietarii din bloc, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Astfel, Dalkia Termo Iasi in colaborare cu ANRSC organizeaza in mod gratuit in luna septembrie un training privind inventarierea instalatiilor si a corpurilor de incalzire dintr-un condominiu si, respectiv, calculul SET-ului pentru toate apartamentele din bloc.

Aceasta formare va cuprinde o parte teoretica (legislatia in vigoare; standardele nationale legate de caldura degajata de calorifere, coloanele verticale, conductele de termoficare; factorii de ajustare in functie de amplasarea apartamentelor in bloc; coeficientii de corectie in cazul coloanelor si conductelor izolate; etc) si una practica (inventarierea instalatiilor de incalzire si calculul SET-urilor dintr-un bloc din Iasi).

La training sunt invitati sa participe angajati ai firmelor de administrare imobile cu pregatire tehnica ce vor putea realiza inventarieri si calcule ale SET-urilor in condominiile administrate de aceste societati.

Scopul acestei formari este ca, incepand cu iarna 2014-2015, cazurile de repartizare ilegala a costurilor sa fie reduse la minim, iar cele care ne vor fi comunicate de locatari, daca vor exista, sa fie rezolvate cu celeritate de Primaria Municipiului Iasi prin Serviciul Asociatii de Proprietari.

Foto: curierul-iasi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii