A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715458980.5769.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

A fost aprobat bugetul municipiului Iasi pe anul 2016
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2016, ora 08:11

A fost aprobat bugetul municipiului Iasi pe anul 2016

Articol de Cristian Amariei
Intruniti in sedinta extraordinara de pe 10 februarie, alesii locali au aprobat bugetul general al municipiului Iasi pe anul in curs. Votul vine la finalul unui amplu proces de consultare publica. Astfel, timp de mai bine de jumatate de luna, toti cetatenii Iasului si reprezentantii societatii civile au putut sa isi exprime opiniile si sugestiile pe marginea acestui proiect.

„Aprobarea bugetului este o etapa importanta din viata orasului, cea mai importanta in ceea ce priveste dezvoltarea municipiului nostru. Bugetul a rezultat in urma unor etape succesive de consultare publica, care au inceput pe parcursul anului 2015 si care au avut abordari pentru toate categoriile sociale. Ma bucur ca am reusit sa preluam cea mai mare parte din dorintele iesenilor in cadrul continutului bugetului. Aceasta consultare publica exprima un nou inceput in relatia dintre administratie si comunitatea locala, reflectat intr-un parteneriat real intre Primarie si locuitorii orasului, prin care acestia sa devina cu adevarat parte a procesului de luare a deciziei publice”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Bugetul pe acest an: de 865 milioane de lei

Acesta a precizat ca in acest an bugetul municipiului Iasi are o valoare de 865 de milioane de lei. Dezbaterile din legislativul local s-au extins pe parcursul unei ore, consilierii aducand mai multe amendamente, care au fost incluse in proiect inainte de a fi votat. Bugetul municipiului Iasi pe anul 2016 a fost aprobat cu o abtinere si un vot impotriva.

Tot in cadrul sedintei de astazi, Consiliul Local a aprobat alte doua proiecte: unul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei ce isi propune realizarea realizarii a 10.000 de metri patrati de parcari ecologice si un proiect privind repartizarea excedentului Municipiului Iasi inregistrat la 31 decembrie 2015.

Ce investitii vor fi facute in acest an

Conform planului bugetar, cele mai consistente sume care vor fi investite in 2016 vor fi indreptate catre imbunatatirea functionarii orasului. Astfel, repararea si modernizarea strazilor din municipiu vor consuma 42 milioane de lei, din care 15 milioane de lei reprezinta investitii noi. in acest an, vor fi demarate lucrari pe circa 40 de strazi si alei.

Un program masiv de reparatii a trotuarelor si aleilor pietonale, care vizeaza o suprafata totala de 80.000 metri patrati, amenajarea de parcari ecologice, reorganizarea Politiei Locale Iasi, un program de constructie de locuinte si alocari mai mari de fonduri in domeniile cultura, educatie, tineret, sanatate, sport si promovarea orasului sunt doar alte cateva dintre noutatile bugetului municipiului Iasi din acest an.

Noi proiecte cu fonduri europene

Bugetul pe 2016 include si o serie de fonduri necesare pregatirii si redactarii unor proiecte de mari investitii care vor fi finantate din bugetul local si din fondurile europene alocate in cadrul exercitiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are in vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iasi – Dancu, reabilitarea si modernizarea liniilor de tramvai in zonele Cinci Drumuri – Bas Ceaus, Bucsinescu – Calea Chisinaului, Podu Ros – Tesatura, Tepro – Tutora si Podu Sf. Ioan – Dancu, achizitionarea de autobuze, tramvaie si autobuze electrice noi, construirea unei Autogari la standarde europene, implementarea unui sistem de prioritizare a transportului public, dupa modelul Smart City, construirea a doua noi poduri peste raul Bahlui, reabilitarea cladirii Muzeului de stiinte Naturale, infiintarea Muzeului Holocaustului, eficientizarea energetica a 60 de blocuri din municipiul Iasi etc.
     
Tag-uri: iasi, buget, aprobare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii