ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-09-2015, ora 09:14

A doua viata. Dr. Daniel Murariu, medicul stabilit in SUA care se intoarce la Iasi ca sa opereze gratuit

Articol de Cristian Amariei
De cand a intrat in Uniunea Europeana, Romania pierde sase medici in fiecare zi. Spitalele raman fara doctori, iar romanii sunt din ce in ce mai prost tratati in clinicile de stat. Un tanar chirurg nascut la Iasi, dar stabilit acum 20 de ani in Statele Unite, si-a propus sa echilibreze balanta: a infiintat o fundatie prin care ii trateaza gratuit pe bolnavii sarmani.

Ma numesc Daniel Murariu si acum 21 de ani cand am plecat in Statele Unite mi-am dorit sa devin medic. Astazi imi doresc sa pot sa ajut comunitatea din Romania prin profesiunea pe care o practic in Statele Unite”, aceasta este misiunea doctorului Daniel Murariu, medic chirurg la Spitalul Universitar Virginia.

Daniel Murariu a emigrat in anul 1994 cu parintii in Statele Unite ale Americii. A studiat acolo medicina, dar nu a uitat niciodata de unde a plecat. Pentru ca in Romania nu exista un centru unde pot fi operati pacientii cu malformatii cranio-faciale, si-a convins mai multi colegi de la Universitatea din Virginia sa vina la Iasi de doua ori pe an pentru a face astfel de interventii.

Nu cred ca este normal ca oamenii sa nu aiba parte de ingrijire medicala doar pentru ca nu au bani sa plateasca pentru asta”, spune dr. Terrance Yemen, medic anestezist la Spitalul Universitar Virginia.

„In Romania trebuie sa gasesti solutii ingenioase, in conditiile in care nu ai la indemana prea multi bani”, adauga dr. Jonathan Black, medic chirurgie plastica la Spitalul Universitar Virginia.

Daniel Murariu si-a convins colegii din America sa il ajute inclusiv sa stranga fonduri. Astfel, anul acesta la Iasi au fost operati gratuit 20 de pacienti.

„Mi-a spus ca in Romania e mare nevoie de un centru de chirurgie cranio-faciala pentru copii. Ne-am intalnit si m-a intrebat daca putem strange banii pentru proiect. si am reusit! Am strans aproximativ 650.000 de lei”, povesteste Richard Zegar, reprezentantul unei organizatii umanitare din Honolulu.

„Eu cand sunt acolo vorbesc tot timpul de Romania si am conexiunile destul de puternice, radacinile cu Romania si ei ma vad ca unul de acolo, dar sunt considerat roman. Aici e invers, sunt considerat american. Acolo e mai mult accentul pus pe merit, decat de unde vii si de unde te tragi”, spune dr. Daniel Murariu, medic chirurg la Spitalul Universitar Virginia.

Aproape 20.000 de medici au plecat din Romania numai in ultimii opt ani, iar din 1990 pana astazi statul roman a pierdut 3 miliarde si jumatate de lei din scolarizarea acestor doctori. Daniel Murariu demonstreaza insa ca iti poti ajuta semenii chiar daca locuiesti la mii de kilometri de tara.

„Daca vrei sa faci ceva se indeplineste. Sunt persoane care vor sa ajute, dar nu stiu cum sa ajute si cateodata eu am fost modalitatea lor de a ajuta pe altii”, mai spune dr. Daniel Murariu.

Acum cauta solutii pentru a infiinta un centru de chirurgie cranio-faciala la Iasi, cu ajutorul medicilor romani si americani. Un astfel de centru va costa insa 6 milioane de euro.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii