ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-12-2014, ora 11:28

700 de bebelusi, neimunizati. La Iasi, vaccinul impotriva hepatitei B lipseste de o luna si jumatate

Articol de Madalina Irimia
Criza vaccinului impotriva hepatitei B se prelungeste. De o luna si jumatate, serul lipseste de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, cea mai mare din Moldova. Acum si maternitatea Elena Doamna a ramas fara doze. Astfel, peste 700 de nou-nascuti au fost externati fara sa fie imunizati. Unii parinti au optat sa-si vaccineze copiii cu ser destinat adultilor, insa medicii nu recomanda aceasta solutie.

Fiecare femeie care nascut la Iasi in ultima luna si jumatate a primit vestea ca pruncul pe care l-a adus pe lume nu va fi imunizat impotriva hepatitei. in mod normal, vaccinul este gratuit pentru ca face parte dintr-un program national si trebuie administrat in primele 12 ore de la nastere.

Medicii spun ca nou-nascutii nevaccinati au un risc crescut de imbolnavire in cazul in care li se fac transfuzii de sange. Parintii au posibilitatea sa cumpere vaccinul impotriva hepatitei B din farmacii, unde costa 125 de lei. Acest ser este insa destinat doar adultilor, iar doctorii nu recomanda o astfel varianta.

Anca Bivoleanu, purtatorul de cuvant al Maternitatii ''Cuza Voda'' Iasi: ”Ideea este daca este nou nascut trebuie doza de copil, dar este alegerea parintilor. La nou-nascut se face jumatate din doza de adult, dar parintii trebuie sa-si asume responsabilitatea transportarii acestui vaccin, trebuie transportat in conditii speciale.”

Reprezentantii Ministerului Sanatatii dau asigurari ca stocurile de vaccin din intreaga tara vor fi refacute in cel mai scurt timp. Copiii care au iesit din maternitati neimunizati vor fi vaccinati de medicii de familie atunci cand implinesc doua luni.

”Ministerul Sanatatii a achizitionat cele 156. 000 de doze de vaccin hepatitic B necesare imunizarii copiilor la nastere. Noi am explicat cauzele lipsei acestui vaccin in ultima perioada. Desi Ministerul Sanatatii a inceput achizitiile in primavara acestui an,acest vaccin s-a gasit foarte greu pe piata pentru ca producatorii nu il mai produc,” a declarat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Copiii care dobandesc hepatita B la nastere sau imediat dupa risca sa sufere complicatii majore ale bolii si la doar cativa ani de viata sa fie diagnosticati cu ciroza sau cancer hepatic

Sursa: digi24.ro
Foto: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
johhnyFox,  12.07.2017 19:06

kbr9c35t7thg8w1e4g google google xn12y67sccsgobtie9

   
johhnyFox,  11.07.2017 19:02

w0o8ci1105vqdmrlvh google google hce2eq808sf9na2yo8

   
JerryKah,  03.07.2017 03:21

qhnib8lldrye0gp575 google google fxg6lt6dw6da08423e

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii