A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716102058.4492.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

28 de poeti si prozatori ieseni devin, prin FILIT, ambasadori ai literaturii in lume
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-07-2013, ora 08:01

28 de poeti si prozatori ieseni devin, prin FILIT, ambasadori ai literaturii in lume

Articol de Alexandra Stefanescu

Festivalul International de Literatura si Traducere (FILIT) – 23-27 octombrie 2013 – anunta incheierea celei mai importante etape a editarii a doua antologii, in limba engleza, de poezie si proza ieseana. Coordonatorii volumelor, criticii literari Doris MIRONESCU (poezie) si Antonio PATRAS (proza), au finalizat deja selectia autorilor si a textelor care vor fi incluse in cadrul acestora.

Antologiile cuprind, fiecare, cate 14 nume din generatii si orientari estetice diferite. Traducerea celor doua antologii este realizata de Alistair IAN BLYTH, unul dintre cei mai consecventi traducatori ai literaturii romane in limba engleza, acoperind zone literare extrem de diverse, de la Ion CREANGA la Gellu NAUM.

Aceste doua volume care vor aparea la proaspat infiintata Editura a Muzeelor Literare reprezinta o investitie in promovarea literaturii iesene contemporane, in imaginea Iasului. Am vazut din propria experienta cat este de important sa fii promovat, ca autor, in strainatate, prin traduceri de foarte buna calitate. Antologiile nu reprezinta o investitie cu iz sentimental, ci vor constitui un instrument de lucru vital in cadrul FILIT. Numerosilor editori, scriitori straini si traducatori nu le vom vorbi despre literatura iesenilor in orb, ci le vom prezenta, intr-o limba de mare circulatie, o panorama intocmita profesionist, de doi critici literari, doi universitari. Sunt convins ca unii autori isi vor gasi astfel un editor strain, iar aceasta va contribui, cat de putin, la obtinerea titlului de capitala culturala europeana”, a declarat Dan LUNGU, manager al Festivalului si director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi.

Cei 14 poeti ieseni selectati de criticul Doris MIRONESCU sunt Constantin ACOSMEI, Radu ANDRIESCU, Liviu ANTONESEI, Michael ASTNER, Serban AXINTE, Emil BRUMARU, Mariana CODRUT, Daniel CORBU, Nichita DANILOV, Matei HUTOPILA, Ovidiu NIMIGEAN, Cassian MARIA SPIRIDON, Nicolae TURTUREANU si Lucian VASILIU.

Antologia de fata isi propune sa prezinte ce este mai bun din poezia ieseana actuala. E vorba de poeti valorosi, care au lasat o urma in literatura romana sau, in cazul celor mai tineri, vor lasa, cu certitudine, una. Paisprezece aventuri poetice, pentru cititorul curios sa afle cum se poate scrie poezie astazi intr-un oras, prin traditie, al poezie”, scrie Doris MIRONESCU in prefata volumului.

Prozatorii ieseni Serban ALEXANDRU, Liviu ANTONESEI, Calin CIOBOTARI, Mariana CODRUT, Nichita DANILOV, Dan DOBOS, Vasile IANCU, Grigore ILISEI, Catalin MIHULEAC, Ovidiu NIMIGEAN, Radu PAVEL GHEO, Adrian G. ROMILA, Valentin TALPALARU, Dorin SPINEANU figureaza in selectia pe care a realizat-o criticul Antonio PATRAS.

M-am gandit, in primul rand, la reprezentativitatea ‹‹locala ›› a prozatorilor, dintre care unii, mai valorosi, au reusit sa intre in circuitul national si international, in vreme ce altii, desi foarte buni, nu au avut aceeasi sansa. Un alt aspect de care a trebuit sa tin seama l-a constituit reprezentarea echitabila a tuturor generatiilor de creatie, prozatorii cuprinsi in antologie fiind inca activi, unii cu o opera consistenta in spate, altii doar la etapa debutului editorial“, afirma Antonio PATRAS in textul care prefateaza antologia de proza.

Volumele, publicate la editura Muzeului Literaturii Romane Iasi, vor fi lansate in cadrul unui eveniment special, dedicat literaturii iesene, in perioada Festivalului International de Literatura si Traducere 2013.

FILIT va beneficia in mod direct de deschiderea internationala castigata de scriitorii romani in ultimii ani. Numarul mare al traducerilor si al invitatiilor la lecturi publice in afara granitelor a scos dintr-un con de umbra peisajul literar din Romania. In plus, e relevant faptul ca tara noastra a fost deja prezenta ca „invitat de onoare” la cateva festivaluri sau targuri de carte prestigioase: Madrid, Torino, Paris, iar in 2013 va avea acelasi statut la Göteborg. E timpul ca si in Romania sa ne propunem evenimente literare de anvergura europeana.

In perioada 23 - 27 octombrie 2013, Iasul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitand intalnirea publicului cu cei mai importanti scriitori, traducatori, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din Romania si din intreaga lume. Orasul Iasi va sarbatori literatura si cartea impreuna cu cei peste o suta de invitati speciali - de la autori premiati Nobel la vedete internationale si profesionisti ai cartii, dar si alaturi de publicul din regiunea Moldovei si din tara.

Foto: alternativ.ro

     
Tag-uri: festival, literatura, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
johhnyFox,  13.07.2017 16:12

i7sc6rzziab1omikkk google google v35vfkf06ys62ln2gj

   
johhnyFox,  12.07.2017 00:12

wufgevh0igwwrlo2do google google jcpchk7kvukkdo9yte

   
JerryKah,  03.07.2017 02:02

wn29dfagi25jq06pkd google google oqyqv3j15zcq8ee4n6

   
BillyCam,  07.06.2017 07:28

wh0cd229453 TRAZODONE LOWEST COST Рђluticasone

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii