A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714073681.825.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

25 de milioane de lei alocate pentru investii in scolile din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-02-2015, ora 08:39

25 de milioane de lei alocate pentru investii in scolile din Iasi

Articol de Madalina Irimia
Odata cu aprobarea bugetului Iasului pe 2015, s-au stabilit exact si sumele ce vor fi alocate la capitolul „Educatie”. Astfel, la investitii vor fi alocate 25 milioane lei (10 milioane din bugetul propriu si 15 milioane lei din fonduri europene). Luand in calcul si celelalte cheltuieli cu personalul, cu plata burselor si a utilitatilor, rezulta ca alocarile pentru „Educatie” vor urca spre 20% din totalul bugetului.

„Invatamantul este o componenta foarte importanta a Iasului, ne construieste viitorul. Facem eforturi sa recompensam performanta elevilor si profesorilor si, in acelasi timp, sa oferim conditii cat mai bune de studiu. invatamantul a fost o prioritate si in bugetele anilor trecuti, este si in acest an, cand avem alocari substantiale”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Burse de studiu

Primaria finanteaza 70 de centre bugetare care includ toate unitatile de invatamant preuniversitar din Iasi (gradinite, scoli generale, licee, colegii). Municipalitatea acopera plata utilitatilor, lucrarile de modernizare a cladirilor si achizitia de dotari, dar are si alocari speciale. Din buget se ofera burse de studiu pentru peste 2.000 de elevi, se suporta financiar organizarea de competitii si concursuri scolare si se acorda cofinantarea proiectelor europene.

Investitii proprii

In acest an, din fonduri proprii au fost atribuite pentru constructii noi, reparatii si dotari 10 milioane lei. Astfel, este prevazuta continuarea lucrarilor incepute pentru un nou corp de cladire la Liceul Miron Costin si extinderea Liceului V. Alecsandri, a Gradinitei Sf. Sava si a Gradinitei PP1. in 2015, vor fi demarate si investitii noi pentru gradinitele PN 16 si PN 26. Cele mai importante fonduri sunt dirijate pentru reabilitari si reparatii capitale la cladirile existente. Vor beneficia de astfel de lucrari 34 de unitati scolare, fondurile fiind investite in reabilitari termice, reparatii si modernizare tamplarie, inlocuiri ale retelelor de utilitati, refacerea fatadelor si a hidroizolatiilor. Municipalitatea pregateste in acest an proiectele de investitii pentru anul viitor, fiind finantate cu 660.000 lei intocmirea documentatiilor pentru alte 13 unitati scolare. Pe de alta parte, alte 18 scoli vor beneficia de fonduri pentru dotari, fie ca e vorba de mobilier si calculatoare, fie de aparate noi pentru blocurile alimentare ale gradinitelor.

Fonduri UE

La aceste sume se adauga inca 15 milioane lei ce vor fi folositi pentru investitii la scoala Carol I (ce apartine de Colegiul Negruzzi), Liceul de Informatica, scoala Kogalniceanu (ce apartine de Colegiul Eminescu) si Colegiul Tehnic Leonida. in cazul acestora, banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Bilantul pe 2014

Din bugetul local au fost finantate in 2014 lucrari la 37 de scoli si gradinite. Fondurile totale destinate investitiilor s-au ridicat la o valoare de 10,1 milioane lei, similar cu prevederile din acest an. Finantarea municipalitatii a vizat unitati de invatamant din toate zonele orasului, stabilind prioritatile in functie de solicitarile scolilor si de urgenta investitiei. Cele mai multe obiective de investitii au fost acoperite pe parcursul anului trecut pentru cartierele Podu Ros, Cantemir, Socola, Bucium, Bularga, Zona Industriala si Galata.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii