ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-11-2014, ora 13:39

19 noiembrie - Ziua Internationala de Prevenire a Abuzului asupra Copilului

Articol de Madalina Irimia
Lansata in 2000, de catre The Women's World Summit Foundation (WWSF), pentru a mobiliza si indemna guvernele si societatile sa ia masuri pentru a preveni abuzul asupra copiilor, aceasta zi a castigat teren in fiecare an. Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului afirma in mod expres ca parintii au cel mai important rol in cresterea si educarea copiilor lor — conform art. 5 din acest document.

Asociatia Salvati Copiii Filiala Iasi trage un semnal de alarma asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra intregii dezvoltari psiho-emotionale ulterioare, creand si dezvoltand continuu servicii specializate pentru copii victime ale violentei si familiile acestora, precum si pentru copii cu risc de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala.

La finalul anului 2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) raporta un numar total de 12.192 de situatii de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.466 (94%) s-au petrecut in cadrul familiei. Se remarca o tendinta usor crescatoare comparativ cu anii anteriori, insa nu se poate spune daca valorile superioare reflecta o accentuare a fenomenului abuzului asupra copilului sau o imbunatatire in utilizarea mecanismelor de raportare catre institutiile de profil.

In ceea ce priveste tipul de abuz suferit de copii:

- 8.287 copii, respectiv 68%, au cazut victima neglijarii;
- 1.496 copii, respectiv 12%, au fost abuzati emotional;
- 1.052, respectiv 9%, au fost abuzati fizic;
- 370 de copii au cazut victima abuzului sexual;

Studiul sociologic la nivel national “Abuzul si neglijarea copiilor”, realizat de Organizatia Salvati Copiii cu sprijinul Directiei Protectia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice in 2013, a identificat urmatoarele caracteristici ale abuzului asupra copilului savarsit de catre parinti in mediul familial:
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii