ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-01-2016, ora 09:40

157 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Presedintele Iohannis si premierul Ciolos, prezenti la ceremonia de la Iasi

Articol de Cristian Amariei
Astazi se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane, iar in capitala Moldovei sunt asteptati presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos.
Cu asemenea oaspeti, angajatii primariei au avut grija sa puna totul la punct si nu au ignorat niciun detaliu.

Pentru ca anul acesta sarbatoarea Unirii cade duminica, sunt sanse mari ca adunarea sa fie mai numeroasa ca in alti ani.

Cativa oameni din Bacau au sosit inca de sambata, sa fie siguri ca se prind in hora Unirii, alaturi de presedinte.

Evenimentele programate vor incepe la ora 10 cu muzica populara, iar la 11:30 soldatii vor prezenta onorul presedintelui Romaniei. Dupa o slujba religioasa si discursuri, se vor depune coroane de flori la statuia celui carea infaptuit in 1859 unirea Moldovei cu Tara Romaneasca - Alexandru Ioan Cuza.

Mihai Chirica, primar Iasi: "Speram sa fie cat mai multi ieseni, pentru ei facem totul, ca suntem toti romani."

Dupa hora unirii, iesenii vor primi placinte si vin fiert.

Mica Unire a fost primul pas major spre formarea Romaniei. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in Moldova, iar pe 24 ianuarie era ales si domn al Tarii romanesti.

Cuza a domnit 7 ani, timp in care a unificat Parlamentul, Guvernul, a facut reforma electorala, agrara si a invatamantului, a secularizat averile manastiresti si a pus astfel bazele moderne ale Romaniei, care avea sa se formeze pe 1 decembrie 1918, la Marea Unire.

Anul acesta ziua de 24 ianuarie cade intr-o zi de duminica, asa ca organizatorii au hotarat ca evenimentele sa inceapa mai tarziu, si nu de la primele ore ale diminetii, cum s-a obisnuit pana acum.

Pentru a nu se inregistra evenimente nedorite, autoritatile au mobilizat forte de ordine atat la sol, cat si pe cladirile din zona.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii