A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713553309.8083.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

13 Noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei copiilor nevazatori si Ziua Liceului Special MOLDOVA din Tirgu Frumos
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
12-11-2013, ora 08:09

13 Noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei copiilor nevazatori si Ziua Liceului Special MOLDOVA din Tirgu Frumos

Articol de Madalina Irimia

In ziua de 13 noiembrie, Liceul Special „Moldova” din Targu Frumos va sarbatori 52 de ani de existenta. Aceasta institutie este singura din zona de nord a Moldovei care scolarizeaza copii nevazatori si slabvazatori din cele sase judete limitrofe judetului Iasi.

Deficientele de vedere pot reprezenta obstacole greu de depasit in calea afirmarii de sine, a construirii unei cariere si a unei vieti care sa se inscrie in sfera normalului.

Educatia copiilor nevazatori incepe in familie si se continua in scolile speciale. Pe langa o educatie de calitate, colectivul liceului ofera acestor elevi indrumarea necesara pentru dezvoltarea deprinderilor de viata zilnica prin activitati in cadrul diferitelor ateliere: gastronomie, igiena si estetica personala, artterapie, origami, croitorie, impletituri, pictura, muzica, informatica, etc. Chiar daca procesul de invatare este mai dificil pentru elevii nevazatori, multi dintre acestia au reprezentat cu succes liceul la festivaluri de muzica, teatru, sah, la concursuri nationale pe discipline, in cadrul unor proiecte multiculturale, la olimpiade sportive.

Aceasta institutie de invatamant a fost infiintata in anul 1961 si a fost destinata instruirii si educarii copiilor nevazatori, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, de pe raza celor sase judete din zona de nord a Moldovei.

Institutia a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, insa azi este cunoscuta ca Liceul Special MOLDOVA.

Cladirea initiala a fost improprie unei unitati scolare, fiind destinata desfasurarii altor activitati. Cu unele modificari , in aceasta cladire a functionat scoala generala cu clasele I-IV pentru nevazatori. Pentru inceput, scoala avea inscrisi 43 de elevi, de diferite varste si un numar de 8 cadre didactice, cu o pregatire profesionala ridicata, unele din acestea fiind nevazatoare. Azi, aici invata 117 elevi cu deficiente de vedere.

In urma demersurilor facute la Ministerul Invatamantului din acea vreme, s-a obtinut aprobarea ca scolarizarea elevilor sa se faca pana la clasa a VIII-a.

In 1971 s-a dat in folosinta un nou corp de cladire, care in 1998 a fost mansardat in parte, pentru a mari spatiul de cazare al elevilor in internat.

In perioada 2010-2012, institutia a beneficiat de reconstructie, reabilitare, modernizare si dotare moderna in cadrul Proiectului Operational Regional de reabilitare, modernizare si dotare a scolilor speciale din judetul Iasi, proiect desfasurat cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi.

Foto: scoli.didactic.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii