A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713561750.1206.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Laureatul Nobel in Economie Kenneth Arrow conferentiaza la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
28-10-2013, ora 06:04

Laureatul Nobel in Economie Kenneth Arrow conferentiaza la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel in economie, va conferentia la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Distinsul economist va primi totodata si titlul de Doctor Honoris Causa, marti, 29 octombrie, in Aula Magna „Mihai Eminescu”, cu incepere de la ora 12.00.

Profesorul Arrow a influentat profund teoria economica de dupa de-Al Doilea Razboi Mondial. „Mai multe modele economice si instrumente analitice utilizate pentru studiul sistemului economic in ansamblul sau, al unor domenii de activitate (piata financiara, piata asigurarilor, sectorul serviciilor de sanatate, deciziile publice etc.) constituie rezultatul stralucitei sale creativitati intelectuale si ii poarta numele”, se mentioneaza in Laudatio ce va fi citit cu ocazia decernarii titlului DHC.

Opera lui Kenneth Arrow explica riguros, cu acuratetea logicii si matematicii moderne, o multitudine de fapte si procese sociale, de la functionarea sistemului economic general la organizarea canalelor de informatii si a firmelor. Printre cele mai cunoscute realizari ale sale se numara teoria imposibilitatii, teoria generala a echilibrului – considerata „piatra filosofala” a economistilor - si teoria cesterii economice endogene.

In 1972, profesorului Arrow i s-a decernat (alaturi de John Hicks), Premiul Nobel in Stiintele Economice. Avea 51 de ani. Ramane, pana acum, cel mai tanar laureat al Premiului Nobel in Economie. Mai multe de atat, a devenit el insusi un fomator de laureati Nobel. Trei dintre fostii sai doctoranzi - John Harsanyi, Eric Maskin si Robert Myerson - au fost distinsi, la randul lor, cu Premiul Nobel.

Parcursul carierei sale academice este de asemenea impresionant. Afectat de consecintele dure ale crizei economice, Arrow a fost obligat sa urmeze studii universitare gratuite la City College of New York, dupa care a continuat cu un master in matematica la Columbia University. Si-a intrerupt studiile pe timpul razboiului, revenind pentru scurt timp la Columbia , alaturandu-se apoi unui grup de cercetare in economie de la Universitatea din Chicago. Teza sa de doctorat, finalizata in 1950, a dat nastere unui intreg alt domeniu de cercetare - cel al alegerii sociale.

Din 1949 a lucrat la Universitatea Standford, a relizat numeroase stagii de cercetare la Cambridge, apoi, intre 1968 si 1979, a fost profesor la Harvard. Din 1979 a revenit la Standford, in cadrul Departamentului de Economie, unde detine pana in prezent titultura de „Joan Kenny" Profesor de Economie si Profesor de Cercetari Operationale Emeritus.

Comisia de Laudatio pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” va fi alcatuita din:

-Profesor univ.dr. Viorel BARBU, Membru al Academiei Romane

-Profesor univ.dr. Radu MIRON, Membru al Academiei Romane

-Profesor univ.dr. Dorin IESAN, Membru corespondent al Academiei Romane

-Profesor univ.dr. Sorin ISTRAIL, Brown University

-Profesor univ.dr. Dumitru OPREA, Rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (2000 – 2008)

-Profesor univ.dr. Gheorghe POPA, Rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (1992 - 2000)

-Profesor univ.dr. Henri LUCHIAN, Prorector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

-Profesor univ.dr. Dinu AIRINEI, Decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor

-Profesor univ.dr. Ion POHOATA, Directorul Departamentului de Economie si Relatii Internationale

-Profesor univ.dr. Vasile ISAN, Rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

-Profesor univ.dr. Ovidiu CARJA, Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat

Studentii si profesorii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” vor avea ocazia sa audieze si o prelegere a stralucitului economist american - „Cunoastere, incredere si sistemul economic”. Conferinta laureatului Nobel va fi precedata de prelegerea academicianului Solomon Marcus "Receptarea Teoremei Arrow de imposibilitate in mediul academic din Romania".

Intrarea va fi libera.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii